Thursday, November 10, 2011

Resipi ~ Baked Beef Macaroni

Salam semua...

Jangan tension2 nak kurus. Hidup mesti dinikmati ok. Jangan lah berdiet sampai taknak makan langsung. Ok di sini saya nak share resipi yang enak tapi menyehatkan ni. Rugi kalau tak try. Tapi.... ingat!.... makan boleh makan jangan berlebihan tau! Bertambah pulak spare tyre kat perut tu... Jangan salahkan akak ahaks :) ...

Yummy...mmg nampak sedapkan. Yang ni saya buat khas utk my bff bday special Sh. Rohana. So satu casserol lg sy buat untuk family di Hari Raya Aidil Adha baru2 ni. Resipi ni senang sgt. Rugi tak try...

Bahan-bahan:



250g shell/tubed macaroni, rebus hingga al dante

250g/sepaket daging cincang (minced meat)

150g Mozarella / Parmesan cheese - diparut (nk lg byk pun boleh)

Sebuku/ 180g cheddar cheese juga diparut

3 batang sederhana besar lobak merah

3 batang saleri

1 labu besar bawang besar dipotong dadu / dicincang ikut suka

2-3 ulas bawang putih dicincang halus

1 tin cendawan butang (kalau x suka xyah letak)

1 tin besar tomato paste

1 sudu kecil perasa ayam

1 sudu gula

Garam secukup rasa

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 sudu kecil serbuk oregano

1 sudu besar tepung gandum

Minyak untuk menumis

Segelas air

Cara-cara menyediakan:

Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius. Sementara itu tumis bawang putih dan bawang besar hingga garing dan naik bau. Masukkan minced meat atau daging kisar. Masak hingga empuk. Masukkan carot & saleri. Gaul sebati dan masak lagi. Kemudian masukkan pati tomato. Gunakan tin tomato dan masukkan air untuk dimasukkan kedalam kuali. Kacau dan masak hingga air berkurangan agak2 setengah. Masukkan gula dan perasa ayam. Agak macam nak kering masukkankan cendawan dan macaroni yg telah siap direbus. Ingat! Sentiasa kacau sebati supaya tiada kerak. Kecilkan api dapur. Masukkan garam, serbuk lada hitam dan oregano. Kacau sebati. Masukkkan tepung dan kacau sehingga pekat dan nampak kering. Tutupkan api dapur. Tuangkan mozarella cheese, (kalau xde mozarella, parmesan cheese or cheddar cheese pon boleh. Tp mozarela cheese apabila panas ia kelihatan seperti bergetah, ala mcam kita makan pizza tu). Kacau sebati dan boleh masukkan dalam casserol. Tekan2kan dgn sudu. Pastu taburkan setengah chedar cheese yg telah diparut dipermukaan atas. Sedia utntuk dibakar selama 20minit (api atas bawah ok). Depends dgn jenis oven. Ada yg cpt ada yg lambat. So kalau nampak cheese dh mcm nk brown off kan oven. Taburkan separuh lg cheese td dan biarkan saja dlm oven. Nanti cheese tu akan melt sendiri. Dah siap... For garnishing, bolehlah nk letak sos ke, mayonnaise ke or potongan cili & daun bawang. Terpulang. Hidang panas2 ok. Kalau tak abis (biasanya cpt jer licin hik hik) atau ada yg nk simpan utk bfast esok, boleh panaskan mcm biasa dlm microwave. Ok semua... Selamat Mencuba... Nanti das akan share mcm mn nk buat Beef Lasagna pulak (ni my favorite sis, Dorina yg salu order hehe)


No comments:

Post a Comment